PDA

View Full Version : Miralem Pjanić


Mirsinho
07-12-2009, 21:45
http://www.footmercato.net/local/cache-vignettes/L310xH250/arton22197-d859b.jpgMiralem Pjanić je bosanskohercegovački reprezentativac u nogometu. Igra na poziciji srednjeg veznog igrača i važi za jednog od najtalentiranijih mladih nogometaša svijeta njegove generacije. Rođen je 2. aprila 1990. godine u istočnobosanskom gradu Zvorniku. Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu njegova porodica biva prisiljena napustiti Zvornik i sa Miralemom odlazi u Luksemburg gdje i danas boravi.

Miralem Pjanić trenutno nastupa u dresu aktuelnog francuskog prvaka Olympique lyonnais iz Liona. Vlasnik je dvojnog državljanstva, bosanskog i luksemburškog.

Iako je još do 2006. igrao za mladu U-17 reprezentaciju Luksemburga, godinu kasnije obznanjuje da ubuduće želi igrati isključivo za nogometnu reprezentaciju svoje domovine, Bosne i Hercegovine. Ta odluka je naišla na veliko negodovanje i nerazumijevanje u njegovoj novoj domovini. Neko vrijeme je bio izložen velikim pritiscima medija i Nogometnog saveza Luksemburga pa čak i nekim ucijenama, ali je ipak čvrsto ostao pri svojoj odluci. U toj odluci ga je podržao i njegov otac Fahrudin. Iste godine postao je standardni prvotimac francuskog Metza i svojim sjajnim nastupima počeo privlačiti pažnju izviđačima najvećih evropskih sastava kao što su Arsenal, FC Barcelona, FC Bayern München, Hamburger SV, Inter Milan, Fenerbahçe i Real Madrid.

FC Metz Iako su postojale opcije i ponude mnogih slavnih evropskih sastava kao što su Galatasaray, Real Madrid, Inter Milano, AC Milan, PSV, FC Liverpool i FC Bayern mladi Miralem se, nakon konsultacije sa ocem, odlučuje da je FC Metz trenutno najbolja opcija za njegov sportski razvoj. Svoj prvi nastup u Ligue 1 odigrao je 17. augusta 2007. na utakmici FC Metz-PSG. Već poslije treće odigrane utakmice u koju je ušao kao zamjena, Pjaniću se ukazuje puno povjerenje i tako postaje standardni igrač. Ipak, kao što se moglo i očekivati taj mali klub nije mogao na duže vrijeme zadržati igrača u razvoju.

Olympique Lyonnais 6. juna 2008. godine Miralem Pjanić odlučuje ostati još neko vrijeme u Francuskoj ligi i potpisuje ugovor sa višestrukim francuskim šampionom Olimpikom iz Liona. Nakon što su se Olympique i Metz dogovorili. Ugovorena je cijena transfera od 8 miliona eura uz dodatne premije. Nakon potpisanog ugovora Miralem je izjavio: "Zadovoljan sam transferom i vrlo mi je drago što sam u velikom klub kao što je Lyon. Ovdje sam da osvojim trofeje i neću zažaliti što sam odbio ponude drugih klubova. Lyon ima veliki tim koji može dogurati daleko u Ligi prvaka naredne godine".

Mlada reprezentacija Luksemburga

Pjanić je igrao 2006 Evropsko U-17 prvenstvo za Luksemburg, koji su automatski bili kvalificirani kao domaćini. On je dao jedini gol za Luksemburg: iz dalja, preko španskog golmana Sergio Asenjo. Iste godine odigrao je memorialnu utakmicu protiv Belgije koja je završila 5-5 gdje Pjanić dao 4 gola.

Bosna i Hercegovina

Oko tog vremena, Pjanićevo ime počelo se pojavljivati u bosanskim novinama. Lokalni mediji su često kritikovali NS zbog nepraćenja talenata u inozemstvu, upoređivali su njegov slučaj sa slučajem Zlatana Ibrahimovića. Ubrzo, istaknute ličnosti u svijetu bosanskog nogometa (osobito onih koji se trenutno igraju u Francuskoj) počeli su hvaliti Pjanića; Faruk Hadžibegić, na primjer, opisao ga kao mješavina njegovih saigrača Safeta Sušića i Mehmeda Baždarevića.

U intervjuu za bosanske novine, Pjanić je insistirao da on samo želi igrati za Bosnu i Hercegovinu. Na kraju, Pjanić je pozvan da nastupa za U-21 reprezentaciju. On, međutim, nikada nije napravio svoj debi jer više nije imao bosanski pasoš. U međuvremenu, Luksemburg i Francuska su postavili teški pritisak na Pjanića da igra za njihovu nacionalnu stranu (U-21 u slučaju Francuske). Konačno, nakon učestvovanja BHFanaticosa i predsjednika Željka Komšića, Pjanić je konačno primio svoj bosanski pasoš početkom 2008. U razgovoru s bosanskim magazinom SAN, on je nazvao vijest "najbolja vijest u životu", i zahvalio se svima koji su se borlii sa njim. On je također izrazio žaljenje što neće moći igrati u istoj ekipi kao Sergej Barbarez i Hasan Salihamidžić (koji se nedavno oprostio od međunarodnog nogometa).

TRENUTNO JE U IZBORU "GOLDEN BOY"-a (trenutno ima najvise glasova) GLASAJTE ZA NJEGA NA OVAJ LINK: http://www.tuttosport.com/sondaggi/calcio/vota-595/Vota+il+GOLDEN+BOY+2009

dera
08-12-2009, 15:33
jeste culi da je chelsea poslao ponudu od 25m€ za pjaneka, a transfer bi se obavio odmah po isteku kazen, tj. na kraju sezone

claudejandamvan
18-10-2013, 23:13
No1,bolje roka od pernambukana