PDA

View Full Version : Nova zvijezda


Nera
12-04-2009, 13:11
SUSAN BOYLE, nezaposlena i ne baš oku ugodna 47-godišnjakinja iz West Lothiana pokraj Edinburgha, pokazala je kako je vanjština posve nebitna kad imaš "ono nešto" u sebi. Žiri showa "Britain`s Got Talent" i britanski mediji jednoglasno su je proglasili najvećim iznenađenjem, ne samo ove treće sezone, već od početka prikazivanja showa. Zvijezda je rođena!
Kad je stupila na pozornicu, djelovala je sramežljivo i zbunjeno, kao da je zalutala ondje. Žiriju je rekla kako želi biti profesionalna pjevačica i kako joj se dosad nije pružila takva prilika te se nada da će se sad to promijeniti. Onog trena kad je pustila glas, ni publika ni žiri nisu mogli sakriti nevjericu na svojim licima.
<embed type="application/x-shockwave-flash" src="http://www.youtube.com/v/d-KiGva9dV4&rel=1" wmode="transparent" width="300" height="250">
Uz pljesak i ovacije su publika i žiri kojeg čine Simon Cowell, Piers Morgan i Amanda Holden pozdravili njen nastup. "Bez imalo sumnje, ti si najveće iznenađenje u ove tri godine. Bilo je zapanjujuće. Još se oporavljam od šoka", rekao joj je Piers. Amanda se složila s njime: "Toliko sam oduševljena jer znam da su svi bili protiv tebe. Svi smo toliko cinični, a ovo je bilo pravo buđenje". Simon se pak pravio da ga njene glasovne mogućnosti nisu iznenadile: "Susan, od trenutka kad si stupila na pozornicu znao sam da će se dogoditi nešto izvanredno i bio sam u pravu".
"Definitivni prolaz", rekla je Amanda. "Najveće da koje sam ikad ikome rekao", dodao je Piers. Simon je potom rekao: "Susan, možeš se u svoje selo vratiti uzdignute glave - imaš tri `da`. Ti si prava mala tigrica". (Index)

(http://www.youtube.com/watch?v=9lp0IWv8QZY&feature=related)

Mauro7
12-04-2009, 13:15
Početkom veljače dva su Japanska astronoma, nezavisno jedan od drugog (Yuji Nakamura i Yukio Sakurai), otkrila novu zvijezdu u sazviježđu Škorpiona. Tada nisu ni sanjali da će to njihovo otkriće postati svjetski poznato i značajno. Danas, desetak dana po otkriću, nova zvijezda postala je toliko sjajna da ju se bez problema može u ranim jutarnjim satima vidjeti i golim okom na jugoistoku!

Prema priloženoj karti neba nad jugoistokom, iza četiri sata ujutro pa sve do zore, novu je zvijezdu lako pronaći ispod sjajnog Jupitera i crvenog Antaresa koji nam služe kao orijentiri. Do pojave novih i supernovih zvijezda dolazi kada zvijezda na kraju svog životnog puta eksplodira i u tim trenucima (koji mogu trajati satima, danima ili čak i mjesecima) za nekoliko stotina tisuća, pa čak i milijuna puta poveća svoj raniji, normalan, sjaj. U znanoj nam povijesti bilo je čak i slučajeva eksplozija (super)novih zvijezda koje su bile vidljive i po danu (Kineski zapisi iz 1024. god.). U astronomskoj zajednici ova je nova zvijezda dobila naziv V 1280 Scorpii.
Astronomi za sada ne znaju može li se očekivati i daljnje povećanje njenog sjaja, odnosno za koliko će vremena zvijezda početi gubiti sjaj uzrokovan njenom eksplozijom i raspadom. U svakom slučaju, nanesu li vas obveze ili znatiželja put zvjezdanog neba u ranim jutarnjim satima ne propustite ovu priliku! Vidjeti novu zvijezdu golim okom. Takvi su događaji iznimno rijetki za životnog vijeka čovjeka!

dera
12-04-2009, 13:48
sta je ta pjevala toliko, 7min
ovo u vezi zvijezde, valja je naci :D

Nera
12-04-2009, 13:53
Mauro, sto astronomija kod pjevacice?? :crazzy::crazzy:
Pjevala je 3 minuta, preslusaj, odlican glas....

Balotelli#45
12-04-2009, 17:21
haha kako baba peva jebote