PDA

View Full Version : Cijena za autoput kroz Crnu Goru 2,77 milijardi


esteban
19-03-2009, 14:10
Cijena za autoput 2,77 milijardi država će finansirati 63 odsto

Podgorica - Hrvatski konzorcijum na čijem je čelu splitska kompanija Konstruktor, dostavio je najpovoljniju ponudu za izgradnju prvog autoputa u Crnoj Gori - od Bara do granice sa Srbijom.
Izgradnja čitavog autoputa, prema ponudi Hrvata, koštala bi 2,77 milijardi eura, a država bi u tom iznosu morala da učestvuje sa 1,74 milijarde, što je 63 odsto ukupne vrijednosti investicije.
Za izgradnju glavne, najteže i najskuplje dionice od Podgorice do Mateševa, po procjeni ljudi iz Konstruktora, potrebno je 910 miliona eura, i od toga bi ulog države bio 603 miliona eura, odnosno po 20 miliona godišnje u narednih 30 godina, koliko će trajati koncesija.

Na drugom mjestu rangiran je grčko-izraelski konzorcijum koji čine kompanije Aktor i Šikun Binui, po čijoj bi procjeni autoput koštao 3,92 milijarde eura, koliko su i ponudili. Država bi u finansiranju učestvovala sa 2,78 milijardi.
Dionica Podgorica - Mateševo, po grčko-jevrejskoj računici koštala bi 1,2 milijarde eura, od čega bi ulog države bio 845 miliona.
Ponuda austrijskog konzorcijuma Alpina Por nije rangirana jer je bila uslovljena određenim izmjenama u projektu, i nije u skladu sa nacrtom koncesionog ugovora, dok je ponuda austrijskog Štrabaga odbijena iz formalno-pravnih razloga jer, kako je rečeno, nije dostavljena takozvana \\\\\\\"bid bond\\\\\\\" garancija od pola miliona eura.

Ministar saobraćaja Andrija Lompar rekao je, na jučerašnjoj konferenciji za novinare, da je izuzetno zadovoljan i da je \\\\\\\"pređen jedan od najkritičnijih koraka u realizaciji projekta izgradnje autoputa\\\\\\\".
- Moram da kažem da sam definitivno siguran da ćemo imati autoput nakon što smo, u prethodnom periodu, uspješno otklonili sve strahove i sve dileme. Izuzetno smo zadovoljni i ciframa koje su se pojavile u ponudama, nije bilo izneneđenja. Osnovni kriterijum je bilo neto sadašnja vrijednost svih državnih kontribucija i na današnji dan autoput od Podgorice do Mateševa košta 603 miliona eura i skoro je izvjesno da će Vlada donijeti odluku o prihvatanju ponude prvorangiranog Konstruktora - kazao je Lompar.

Narednih deset dana kompanije koje nijesu prošle imaju pravo da se žale Ministarstvu saobraćaja, koje će donijeti konačnu odluku po eventualnim žalbama.
Nakon toga izvještaj o rang-listi za tender za autoput ide pred Savjet za izgradnju autoputeva, koji Vladi treba da predloži sklapanje ugovora. Vlada će, na kraju odlučiti hoće li sklopiti ugovor sa Konstruktorom i hoće li se graditi čitav autoput ili dionica Podgorica-Mateševo.
Ako Vlada donese odluku o gradnji autoputa pregovori sa Splićanima će uporedo ići na dva kolosijeka.

- Pregovraće se o koncesionom ugovoru i to bi trebalo relativno brzo da se završi, jer su svi ponuđači na tenderu upoznati sa sadžajem koncesionog ugovora. Drugi dio pregovora odnosi se na finansijsko zaključivanje, gdje izabrani ponuđač treba da obezbijedi sredstva, gdje imamo uvjeravanja da se to može brzo završiti, u stvari zato su i tražene garancije. Taj dio pregovora može da traje maksimalno šest mjeseci i to je krajnji rok za početak radova. Osim toga Vlada ima mogućnost da podigne kredit, koji bi kasnije prebacila na koncesionara, ako želi da izgradnja autoputa počne prije ovog roka - kazao je Lompar.

Ministar je rekao da su u čitavoj realizaciji ovog projekta, koji je započet u januara 2007. godine pokušavali da usaglase tri cilja: rokove, kvalitet i cijene. Dodao je i da je Vlada obezbijedila 100 miliona eura za učešće države u izgradnji autoputa.

Predsjednik komisije za vrednovanje ponuda za izgradnju autoputa, sekretar Ministarstva saobraćaja Zoran Radonjić, rekao je da će Crna Gora graditi autoput, a Georgij Petrov, predstavnik konsultanta Međunarodne finansijske korporacije, da je kompletna procedura bila transparentna i uz poštovanje najbolje svjetske prakse.

- Pred nama je značajan posao sklapanja finansijske konstrukcije što zahtijeva učešće međunarodnih finansijskih institucija i komercijalnih banaka. Mi ćemo nastaviti da podržavamo Vladu kako bi se ovaj projekat uspješno realizovao - kazao je Petrov.


Pustahija: Počinjemo uskoro

Direktor podružnice splitskog Konstruktora za Crnu Goru Milorad Pustahija rekao je da prvo mjesto na crnogorskom tenderu za izgradnju autoputa za hrvatsku kompaniju znači mnogo.
- Ne bih sada precizirao rok, ali je evidentno da će izgradnja početi uskoro. Ovo je za nas izuzetno važno jer je ovo najveći projekat u jugoistočnoj Evropi, možda i šire. Drago nam je, mnogo smo se trudili da damo kvalitetnu ponudu. Imamo iskustva u ovom poslu, jer smo sami ili zajedno sa drugim kompanijama izgradili veliki dio autoputa u Hrvatskoj - kazao je Pustahija.

Balotelli#45
19-03-2009, 15:20
ne bi bilo lose da se izgradi auto put kroz crnu goru malo je zemlja gde nema auto put a ovde je preko potreban

esteban
19-03-2009, 15:26
ne bi bilo lose da se izgradi auto put kroz crnu goru malo je zemlja gde nema auto put a ovde je preko potreban

Da..samo sto je takav teren kroz Crnu Goru dje km autoputa izadje mnogo vise nego npr sto je bio kroz Srbiju ili Hrvatsku a mi nijesmo bogata zemlja(sem prirodnim ljepotama) pa da to lako isfinansiramo

dera
19-03-2009, 15:51
dobro dosli u krug autoputeva :P

esteban
19-03-2009, 16:10
dobro dosli u krug autoputeva :P

Bog te cuo..potrajace to dok se napravi..jebote Hrvati nam ponudili najbolje uslove..kad dodje Mauro u punoj opremi i šlemom za gradjevine i pocne naredjivat "ajmo decki malo brze to" :)

hulle
19-03-2009, 18:29
znaci sad ce oni uvozit radnu snagu

esteban
20-03-2009, 00:31
znaci sad ce oni uvozit radnu snagu

hehe..pa oce majstore i sl ali nece sve bice i za nase neradnike koja stotina novih radnih mjesta :D

hulle
20-03-2009, 00:53
da vi cete nadgledati hehehe