PDA

View Full Version : Roberto Baggio


Enfant Terrible
25-01-2010, 18:07
Pošto sam vidio da nema teme ovog velikog igrača i legende, došlo je vrijeme da i to promijenimo.
http://i46.tinypic.com/2dm5v1f.jpg
Roberto Baggio je rođen 18. Februara 1967 godine, u malom mjestu Caldogno (pokraj Vicenze) u Italiji. Po mnogima jedan od najboljih fudbalera svih vremena je poznat po svom repiću, Budističkoj religiji kao i činjenici da je igrao za tri ljuta rivala (Inter, Milan, Juventus i Fiorentina), ali je i dan danas ostao obožavan od navijača svakog kluba za koji je igrao.
Karijeru započinje 1982 godine u Vicenzi (Serie C1) gdje igrao sve do 1985 godine, nakon čega ga kupuje Fiorentina. U Firenzi, Baggio ostaje 5 godina (sve do 1990) gdje postaje apsolutna legenda i grada i kluba, a tome najbolje svjedoći ogromna statua Roberta Baggia u centru Firenze. 1990 godine dolazi SP u kojem je Italija bila domaćin i gdje Baggio pokazuje sve karakteristike ne tipičinog (reklo bi se) Italijanskog igrača jer je Baggio bio ofanzivni veznjak visoke inteligencije, laganog i učinkovitog driblinga, odličnog pregleda igre i sposobnosti da iznenadi sve genijalnim potezima i lijepim golovima. Unatoč tome što nije igrao mnogo, zabio je dva gola uključujući i gol protiv Čehoslovačke koji je kasnije proglašen golom SP-a.
<object height="344" width="425">


<embed src="http://www.youtube.com/v/Nlc4ye2dEQ4&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" height="344" width="425"></object>
Nakon završetka SP-a, Baggio odlazi iz Fiorentine u Juventus za tada rekordnih 19M$ (12M€), što izaziva ogromno nezadovoljstvo navijača Fiorentina, kao i stanovnika Firenze, pa se u tom gradu dešavaju nevjerovatni prosvjedi koji rezultiraju sa 50 povrijeđenih ljudi. Baggio im je uzvratio da on taj transfer nije želio, već je bio natjeran da ga prihvati. 1993. godine Baggio dolazi do trofeja kupa Uefa gdje postiže dva gola u finalu i osvaja dvije najprestižnije nagrade u svijetu fudbala: Europski igrač godine i Svjetski igrač godine po izboru FIFA-e. Dvije godine kasnije, osvaja i Scudetto.
U međuvremenu, USA je organizirala SP po prvi put u svojoj historiji. Na tom SP-u Baggio doživljava potpunu afirmaciju igrača svjetske klase, kao i glavnog aduta Italije u pohod na titulu svjetskog šampiona. Unatoč slabom startu, Baggio predvodi Azzurre do samog finala protiv Brazila, postigavši 5 golova, i to sve u knock out fazi. Protiv Brazila, Baggio počinje utakmicu iako je bio vidno iscrpljen i bilo je očigledno da mu je falilo dosta odmora. Meč protiv Carioca završava neodlučeno i nakon regularnog vremena, i nakon produžetaka, pa su se igrali penali što je bila prekretnica u Baggiovoj karijeri. Nakon promašaja Baresija i Massara, Baggio je herojski preuzeo na sebe odgovornost da puca penal što je završilo neslavno- pucao je preko gola i Italija je izgubila finale. Zanimljivo je da je Baggio (računajući procenat čitave karijere) bio jedan od najboljih izvođaća penala svih vremena, ali taj dan mu nije išlo ništa za nogom. Po povratku u Italiju biva razapet od osjetljivih Italijana, što Baggia dovodi do samog nervong ruba, nakon čega je promijenio i religiju kako bi, po njegovim riječima, ponovo našao mir. Baggio postaje Budist, i u medijima se exponira jako malo, te se povlači iz javnog života nakon kraja karijere.
1995. godine dešava se nešto neobićno u svijetu fudbala. Predsjednik i većinski vlasnik Milana, Silvio Berlusconi izvršio je toliki pritisak na čelnike Juventusa da su bili primorani prodati Baggia u Milan. Situacija se nikada nije do kraja razjasnila, ali špekulira se da je Berlusconi prijetio čelnicima Juventusa svojim političkim vezama (kao i mafijaškim) ukoliko mu ne prodaju Baggia. Nakon sage oko transfera, Baggio oblaći crveno-crni dres, a valja spomenuti i da je veliki Sir Alex Ferguson zagrizao da Baggia dovede u Manchester United, i borio se sa (nepoštenim) Milanom sve do zadnjeg trenutka.
U Milanu Baggio osvaja Scudetto postavši tako igrač koji je osvojio uzastopne titule Italijanskog prvaka sa različitim klubovima. Ali, ipak, Baggio nije bio zadovoljan u Milanu i odlučuje da napusti Rossonere, te prelazi u Bolognu, tada i ne tako atraktivan klub. U Bologni, Baggio postavlja lični rekord od 22 postignuta gola, što mu je bila propusnica za SP u Francuskoj 98- godine.
U Francuskoj na SP-u, Baggio je pokazivao „magiju“, ali utoliko koliko mu je dozvolio današnji selektor Azzurra- Cesare Maldini. Maldini je forsirao tada mladog Alessandra Del Piera, što će se kasnije pokazati kao loš izbor jer je Baggio bio u dosta boljoj formi i to je dokazivao kad bi dobio priliku. Italia je rano završila SP, izgubivši od Francuske u četvrtfinalima na penale, a nakon što se ekipa vratila u Italiju, Cesare Maldini se javno ispričao Baggiu što ga nije pustio da više igra, pritisci na Maldinija su bili ogromni. Treba još dodati da je Baggio jedini Italijanski igrač koji je zabio na tri uzastopna svjetska prvenstva.
U ljeto 1998, dobre igre su mu omogućile transfer u milanski Inter. Predsjednik i većinski vlasnik Intera Massimo Moratti, je bio veliki fan Baggia, te mu se san da dovede „Zlatnog repića“ ostvaruje 1998 godine. Baggio je tada zatekao Ronalda, Recobu, Zamorana, i mnoštvo drugih „tehničkih“ fudbalera, te Inter u tim godinama pobire nevjerovatne simpatije diljem svijeta. Ali unatoč tome, Baggio u Interu zatiče mnoge probleme. Najveći je bio svakako Marcelo Lippi. Naime, Baggio se nikako nije mogao pomiriti sa stilom igre koji je Lippi nametao, smatrajući ga zastarjelim i neučinkovitim, a Lippi ga je za uzvrat poslao na klupu. U trenutcima kada je igrao, Baggio je jednostavno briljirao, postavši jedan od najboljih igrača Intera u periodu 1998-2000, a navijači i rukovodstvo kluba ga proglašavaju legendom.
<object height="344" width="425">


<embed src="http://www.youtube.com/v/ND4DLWLgrU0&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" height="344" width="425"></object>
<object height="344" width="425">


<embed src="http://www.youtube.com/v/AZeYtTZtnWU&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" height="344" width="425"></object>
Nakon dvije godine provedenih u Interu, Baggio prelazi u mali klub- Bresciu. Nadao se mjestu na SP 2002. Karijera u Bresci je započela fantastično, zabija osam golova u 9 utakmica, nakon čega je uslijedila teška povreda ligamenata, i nekoliko mjeseci pauze. Ipak, Baggio se vraća i igra kao u najboljim danima, omogućivši malenoj Bresciji da igra kup Uefa, osvojivši s njom 6. mjesto u Italijanskoj Ligi. Ipak, tadašnji selektor Trappatoni nije pozvao Baggija na SP u Južnu Koreju i Japan, smatravši da se Baggio nije oporavio od ozljede (što se kasnije ispostavilo kao obićan izgovor) te je tako navukao gnjev čitave Italijanske javnosti na sebe. Italija je ispala u osmini finala. Baggio je nastavio igrati za Bresciu sve do 2004. Godine kada je obznanio da se povlaći iz fudbala. Njegova posljednja utakmica bila je 16. 05. 2004 godine na San Siru protiv Milana. Pred 80 000 navijača (bilo je i Milanovih i Interovih) Baggio je izveden iz igre u 88-oj minuti kako bi dobio „standing ovation“.
Baggio je završio karijeru sa preko 300 golova postingutih (ukupno), a od toga 205 u Serie A što ga je postavilo na 5. Mjesto najboljih strijelaca Serie A svih vremena. Na ljeto 2004 godine, javile su se špekulacije da bi Baggio mogao ići na Euro u Portugal, ali je Trappatoni još jednom odbio da zove Italijansku legendu. Ipak, navijači Italije su mu jasno pokazali šta misle o njegovom potezu objesivši ogroman transparent na kojem je pisalo: „Baggio ne bi pljuvao“, aludirajući na Tottijevo pljuvanje Poulsena i crveni karton.
Danas, Baggio se povukao iz javnog života, baš kao što je to najavio 1994-te godine. Živi u Buenos Airesu u Argentini gdje posjeduje ogroman ranč i vatreni je navijač Boce Juniorsa.

CurvaNord69
25-01-2010, 20:23
Nije puno u nas igro, al mi je u najboljem sjecanju ona protiv RM kad je uso i dao 2 gola.

Zlajo
26-01-2010, 13:01
"Božanski Konjski Repić" :D

Nera
26-01-2010, 13:11
Moj prvi 'najdrazi' igrac... kad sam bio klinjo, ljeto '94-e, majka mi je na obicnu plavu majicu sasila broj 10 od teksasa... Nisam skidao taj 'dres' :D
I najgora stvar je, sto su svi klinci znali da je to 'dres' Roberta Baggia, a ne obicna plava majica.. :D

Huska
18-02-2010, 19:25
danas slavi 43. rodjendan

:hapbday::zzzdravo:

CurvaNord69
18-02-2010, 20:17
Nek mu je sretan

Balotelli#45
18-02-2010, 20:57
srecan rodjus :D

ivan019
18-02-2010, 21:08
srecan rodjendan :)

InteristaSA
18-02-2010, 21:47
Nek mu je sa srecom...nek dodje u Inter kakve djece da trenira:D

hulle
25-02-2010, 22:53
Roberto Baggio
"Želim postati trener"

Legendarni italijanski napadač Roberto Baggio (43) otkrio je u razgovoru s italijanskim medijima da bi se mogao vratiti nogometu i to u ulozi trenera.
http://www.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/100225104.jpg
Upitan o razlozima umirovljenja 2004. godine Baggio je kazao:

"Mislio sam to i ranije učiniti budući da sam osjećao konstantnu bol, a i sve mi je teže bilo izdržavati treninge sa ostalim suigračima. Zahvaljujući agentu Vittoriju Petroneu, koji me uvijek gurao, uspio sam igrati nogomet i sa 37 godine, no onda je zaista došao kraj jer dao sam nogometu sve što sam mogao."

Baggio je bio proglašen najboljim svjetskim nogometašem u FIFA-inom izboru 1993. godine, a u karijeri je igrao za Vicenzu, Fiorentinu, Juventus, Milan, Bologonu, Inter i Bresciju. Dres italijanske reprezentacije nosio je od 1998. do umirovljenja, a kroz 56 utakmica postigao je 27 pogodaka.

Ipak, čini se da mu je dosta mirovine.

"Volim izazove, a postati trener bez sumnje bi bio izazov. Sa trosjeda u kući sve izgleda tako jednostavno, stadion nudi drugačiju sliku", kazao je Baggio koji će zasigurno, ustraje li u svojoj želji, i dobiti trenersku klupu nekog od talijanskih prvoligaša.

ivan019
25-02-2010, 23:05
jos jedan maradona :P

dera
25-02-2010, 23:18
ma kakav talijanski prvoligas, prvo u drugu ligu, miha je bio bar asistent :P

LiGad
26-02-2010, 15:15
Angelomario Moratti, potpredsjednik Intera je rekao:

"Baggio u Interu? Sa nase strane uvijek postoji mogucnost toga, ali moramo vidjeti sta ce on izabrati" rekao je Moratti novinarima.

"Za Baggia, nasa vrata ce uvijek biti otvorena, jer je on covjek koji bi mogao sudjelovati u mnogo uloga, posebno sto se tice komunikacije kluba, ipak ..on je simbol Italije"

"Uvijek sam smatrao Baggia talentiranim, a odusevljavao je i navijace"

Huska
26-02-2010, 16:08
samo sto dalje od trenerske klupe i bit ce dobro

dera
26-02-2010, 16:21
pa da igramo ko argentina :D ovaj me mladi moratti plasi moram vam priznati :P
ima puno vecih trenera koji su ujedno simboli Intera, a ne samo Italije ;)

ivan019
26-02-2010, 17:02
ma nece ga valjda u trenere hehe

Enfant Terrible
26-02-2010, 17:16
Ma neće Baggio preuzeti trenersku ulogu u Interu, 100%. Ukoliko bi došao obavljao bi neku tehničku ili marketinšku ulogu. Volio bih ga vidjeti u Interu, ali mislim da bi on prije u neki klub da se okuša kao trener.

Nera
27-02-2010, 01:02
Njega u Interu vidim, da obavlja ulogu, slicnu koju drzi sad Figo... Kao trener? Jok :D

esteban
27-02-2010, 01:04
Baggio: Počašćen sam vezom s Morattijem


Legenda Intera, ali ne samo… Najomiljeniji talijanski nogometaš svih vremena Roberto Baggio jučer je u La Gazzetti dello Sport predstavio svoj DVD “Ja, tj. Roberto Baggio”. Nazočni svečanosti bili su mnogi, među njima i potpredsjednik Intera Marioangelo Moratti. Moratti jr. imao je samo riječi hvale za Baggija - “oduševljavao nas je kada smo to tražili, bio velik kada je trebalo. Možemo se sjetiti utakmice s Realom, ali Baggio nije bio samo to. Kad god je igrao bilo je to emotivno, na navijače je ostavio dubok, emotivan dojam. Ostao je prijatelj kluba, ali i moje obitelji i na tome smo mu neizmjerno zahvalni. Ima puno stvari koje bi mogao raditi, vrata Intera su mu uvijek otvorena.” S druge strane, “Zlatni repić” dao je intervju za inter.it…

U sve više klanskom nogometu, može li Roberto Baggio biti “lijek”? Jedini ste uspjeli ujediniti nogometnu Italiju…

Ne znam. Ja samo znam da je meni to iskustvo nošenja raznih dresova bilo sjajno. Upoznao sam puno trenera, puno igrača, puno navijača, a to mi je kao osobi puno pomoglo.

U dresu Intera ste odigrali šest utakmica Lige prvaka, zabili četiri gola. Da ste karijeru počeli 10 godina kasnije, vidjevši kako se razvila Liga prvaka, bi li to bilo vaše natjecanje?

Sigurno. Danas se igra više utakmica što znači više prilike za zabiti gol i pokazati se. U svakom slučaju, svatko ima svoje vrijeme, svoj period, a ja svoj ne bih nikada mijenjao.

Eto’o, Balotelli, Milito i Pandev… Biste li voljeli da ste mogli igrati u tom društvu?

Sve vrhunski igrači, ne znam tko bi igrao, a tko sjedio na klupi. Najmlađi, Balotelli, ima veliki potencijal, ali mora riješiti karakterne probleme.

Sa svim trenerima i predsjednicima ste ostavili dobre odnose, kakvi su s Morattijima?

Odlični. Jučer sam se čuo s predsjednikom Massimom, čujemo se jako često. Odnos je odličan s uzajamnim afektom i zbog toga se osjećam privilegiran.