PDA

View Full Version : Proglašena epidemija novog gripa u Crnoj Gori

esteban
17-12-2009, 16:40
U Crnoj Gori proglašena je epidemija novog gripa, saopštio je Miodrag Radunović crnogorski ministar zdravlja nakon današnje sjednice Vlade.

Kako je Radunović istakao, epidemija već postoji samo je sada i ozvaničena što stvara pravni osnov za djelovanje.

Radunović je novinarima saopštio da je takva odluka donijeta da bi državni organi imali pravni osnov za preduzimanje radikalnijih mjera, ako bude trebalo.

“To znači mogućnost uvođenja radne obaveze za zdravstvene radnike, kao i korišćenja određenih objekata i sredstava javnog prevoza u slučaju da se poveća broj oboljelih od gripa”, objasnio je on.

Prema njegovim riječima zdravstvene i školske vlasti će redovno pratiti epidemiološku situaciju u školama i na univerzitetima, pa će, u skladu sa tim i donijeti eventualnu odluku o skraćenju polugodišta za đake i semestra za studente.

Do danas su potvrđena 244 slučaja obolijevanja od virusa H1N1 i 225 osoba sa simptomima gripa, koji su bile u kontaktu sa oboljelima i tretiraju se kao oboljeli.

Dvoje oboljelih je, prema navodima iz Kliničkog centra Crne Gore, u kritičnom stanju.

Djevojčica iz Podgorice koja ima 11 godina hitno je danas upućena u Institut za majku i dete u Beograd. Drugi pacijent, star 57 godina iz Rožaja, zbog pogoršanja stanja nalazi se na Intezivnoj njezi i priključen je na respirator.

Radunović je rekao da gripa još nema u tri crnogorske opštine, Žabljaku, Plužinama i Šavniku.

Radunović je najavio da će danas iz Pariza stići nova pošiljka od 10.000 doza vakcine protiv novog gripa.

On je ponovio da je vakcina koja je ranije došla u Crnu Goru kvalitetna i da nema razloga za strahovanja.

dera
17-12-2009, 17:03
kod nas ima vec preminulih, a malo malo pa u gradu vidis one maske
samo sto bosnje vole da se umire :P

esteban
17-12-2009, 17:05
A i kod nas je bilo nekoliko smrtnih slucajeva

Enfant Terrible
17-12-2009, 17:48
Jbga, širi se gripa po čitavom Balkanu, čuvajte se...

Huska
18-12-2009, 09:11
nece X zraka kroz bosnjaka :cool: :D...

ma ne bojim se ove nove gripe ni najmanje imam prava sredstva da je sprijecim :D

LiGad
18-12-2009, 19:32
Meni je sumnjivo sve oko ove gripe, pa i ove vakcine ..
Sranje je sto je prva umrla osoba u BiH iz Mostara ..
a sto se mene tice, ako dodje ..neka je, ja joj ne mogu nista ..
sada je sve do srece

Enfant Terrible
18-12-2009, 20:31
nece X zraka kroz bosnjaka :cool: :D...

ma ne bojim se ove nove gripe ni najmanje imam prava sredstva da je sprijecim :D
Rakija, meza i narodnjaci? :D

Huska
19-12-2009, 10:22
heheh...tako je spojis ugodno s korisnim...umjesto caja casicu rakije i ko nov si nema zime nema tih virusa :D

Artband
21-12-2009, 19:50
Ekstra,taman da dođem da vidim strašnu epidemiju.

Ja se ne bojim tih životinjskih gripova,kolik oih god bilo.