PDA

View Full Version : Nova ženska zanimanja - psihijatresa i trenerka


hulle
19-07-2009, 19:16
Zanimljivosti
Nova ženska zanimanja - psihijatresa i trenerka

Veb-majstorica, hirurškinja, kriminalistkinja, metafizičarka, ombudsmanka i konzulka samo su neki od prijedloga za imenovanje ženskih zanimanja iz zbornika rodno senzitivnog jezika koji su predstavili Misija OEBS-a u Beogradu i kancelarija zaštitnika građana.
http://www.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/090718036.jpg
Autorke zbornika - lingvistkinje Svenka Savić, Marijana Čanak, Veronika Mitro i Gordana Štasni obogatile su srpski jezik imenicama oko kojih će se svakako voditi žustra polemika jezičkih čistunaca i javnosti, piše beogradska "Politika".

Tako se na stranicama ovog zbornika mogu naći riječi koje ukazuju na aktivno učešće žena u svijetu kriminala (teroristkinja, arambašica, banditka, pljačkašica, krvoločnica, zločinka, žandarka, svjedokinja, kriminalistkinja), nauke (akademkinja, metafizičarka, meteorologinja, psihološkinja, psihijatresa, hirurškinja).

Tu su i neobična zanimanja (alaskinja, mašinistkinja, moreplovka, tramvajdžijka), zanimanja iz sporta (trenerka, trkačica, maratonka, četiristometrašica, preponašica, stometrašica, streličarka), ali i onih zanimanja koja ne postoje u stvarnosti (prvosveštenica, jevanđelistkinja).

Dr Svenka Savić, profesor Novosadskog univerziteta i jedan od autora ovog priručnika, ocijenila je da jezik zaostaje za promjenama u društvu i dodala da on nije neutralan, već da odražava različite forme rodne diskriminacije u društvu.

"Žena se mora učiniti vidljivijom i u svakodnevnom govoru, a pitanje upotrebe titula i zanimanja žena nije pitanje sufiksa, nego podele moći u društvu. Upotreba titula i zanimanja u ženskom rodu postala je ’nešto normalno’ i u srpskom jeziku i u skladu je sa proevropskom orijentacijom naše zemlje", ocijenila je Svenka Savić.

U registru se nalazi ukupno 2 386 imenica ženskog roda, uključujući imenice kojima se označavaju žene prema profesiji, zanimanju ili aktivnosti koju obavljaju, prema zvanju i zanimanju supruga ili oca, prema tituli i društvenom položaju koji zauzimaju, prema pripadnosti grupi, pokretu ili ideji koju slijede, prema bolesti i načinu života.





eto ti ga na:D